Potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia

V dnešnej dobe sa stretávame s množstvom ľudí ktorí trpia rôznymi ochoreniami a nevedia sa ich z dlhodobého hľadiska zbaviť. Aj po dlhodobejšej liečbe pod lekárskym dohľadom sú výsledky len zanedbateľné. Jednou z príčin môže byť aj potravinová intolerancia ktorá sa dostáva v poslednej dobe čoraz viac do popredia.

Čo je potravinová intolerancia?

Ako už so samotného názvu zrejme tušíte, ide o akúsi nepriateľskú reakciu vášho organizmu na potraviny. Jedná sa o neobvyklú reakciu tela ktorá sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi a to v dlhšom časovom horizonte. 

Potravinová intolerancia a alergia nie je to isté!

Mnohí pacienti si myslia, že potravinová intolerancia je to isté ako alergia na potraviny. Pravdou je, že sa jedná o dve rozdielne diagnózy. Základným rozdielom je že alergia na určitú potravinu vám dokáže vyvolať ťažkú alergickú reakciu v zásade v krátkom čase po skonzumovaní takejto potraviny (môže sa jednať aj o život ohrozujúcu reakciu). Navyše alergia na potraviny je veľmi zriedkavá. Vyskytuje sa približne u 2,5% ľudí.

Alergie najčastejšie vyvolávajú arašidy, orechy alebo kôrovce. Potravinová intolerancia sa prejavuje postupne a na jej reakciu si môžete počkať aj niekoľko dní. Preto je v niektorých prípadoch ťažké odhaliť na akú potravinu váš organizmus reaguje. Ďalšou záludnosťou potravinovej intolerancie je aj fakt, že súčasne môže byť pacient intolerantný na viac zložiek potravy. *

Na odhalenie potravinovej intolerancie sa používajú špeciálne testy. Nezamieňajte si ich s testami na zistenie alergií ktoré bežne preplácajú zdravotné poisťovne.

Aké sú symptómy potravinovej intolerancie?

Potravinovou intoleranciou trpí takmer každý druhý Slovák (45%) čo je alarmujúce číslo. Intolerancia môže negatívne ovplyvniť každý orgán v tele. V bodoch sme zhrnuli najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie.

  • únava, nedostatok energie, vyčerpanosť, depresie (chronické prejavy) ale tiež aj hyperaktivita
  • bolesti hlavy, migréna, závraty
  • kŕče v bruchu a pocit nadúvania, nadváha, tráviace problémy, celiakia
  • zápcha, hnačky, syndróm dráždivého čreva, gastritída
  • bolesti kĺbov a chrbta
  • neurologické ochorenia
  • poruchy spánku
  • kožné problémy, akné, opuchy, svrbenie vyrážky atď
  • nádcha a dýchacie ťažkosti, astma, bronchitída
  • artritída, zápaly
  • gynekologické problémy
  • cystická fibróza a fibromyalgia
  • znížená imunita

*

test potravinovej intolerancie, potravinová intolerancia
Pri tomto zozname treba zdôrazniť, že sa väčšinou jedná o chronické často sa opakujúce prejavy ktoré nemajú žiadnu zjavnú príčinu. Potravinová intolerancia priamo súvisí s chronickými chorobami. Veľa ľudí trpí napríklad chronickou vyčerpanosťou a aj po opakovaných vyšetreniach u lekára nieje možné zistiť príčinu takéhoto stavu. V takýchto prípadoch sa môže jednať o prejavy potravinovej intolerancie. Málokto si však uvedomí spojitosť potravín a svojich dlhodobých zdravotných problémov.

Často vidíme, že si pacienti po určitej dobe na svoje problémy zvykli a naučili sa s nimi „žiť“. Pokiaľ sa bežnými vyšetreniami u lekára nič nepreukáže, pacient stráca dôveru a motiváciu riešiť svoj zdravotný problém a začne ho brať ako súčasť svojho života. Bohužiaľ takáto akceptácia zdravotného problému pacientom znižuje životný komfort. Aj preto ak trpíte vyššie uvedenými problémami ktoré u vás prebiehajú dlhodobo bez zjavnej inej príčiny mali by ste vyskúšať test potravinovej intolerancie.

potravinová intolerancia test

Najproblematickejšie potraviny

  • kravské mlieko, mliečne výrobky
  • obilniny (hlavne pšenica), kukurica, ryža
  • vajcia
  • morské plody, morské živočíchy
  • niektoré ovocie
  • bravčové mäso
  • zelenina hlavne paradajky
  • pistácie, kešu oriešky
  • strukoviny – hrach, fazuľa
  • kvasnice – droždie

Dedičnosť

Posledné výskumy naznačujú, že potravinová intolerancia je bohužiaľ dedičná. Znamená to, že ak na intoleranciu trpíte vy, je vysoká pravdepodobnosť, že ju zdedia alebo zdedili aj vaši potomkovia. Správnou diagnostikou a následnými opatreniami tak môžete uľahčiť život svojim potomkom. Intolerancia však môžete aj nadobudnúť sami. Často sa za spúšťač považuje stres či nezdravý životný štýl s ktorým si nedokáže organizmus poradiť. Tak isto je v rovine výskumov vplyv stabilizátorov, farbív a rôznych iných chemikálii pridávaných do potravín na vznik potravinovej intolerancie.

Zdravé potraviny nie sú výnimka

Ak by ste si mysleli že potravinová intolerancia vzniká len pri nezdravých potravinách ste na omyle. Intolerancia na potraviny sa nevyhýba ani ľuďom ktorí sa snažia stravovať sa zdravo. Nevyhýba sa teda ani vegetariánom či vegánom. Potravinová intolerancia sa neobmedzuje na nezdravé potraviny. Môžete mať intoleranciu práve na niektoré z takzvaných zdravých potravín a naopak tie takpovediac nezdravé vám intoleranciu nemusia spôsobovať. Aj preto sú v prípade potravinovej intolerancie slovné spojenia „zdravé“ či „nezdravé“ len veľmi relatívnymi pojmami.

Test potravinovej intolerancie

Vzhľadom na latentné prejavy príznakov je diagnostika potravinovej intolerancie značne obtiažna. Príznaky sa objavujú v dobe od piatich hodín po konzumácii potraviny až po niekoľko dní. Pri teste potravinovej intolerancie sa stanovuje množstvo IgG protilátok ktoré sa objavia v krvi pacienta. Test potravinovej intolerancie dokáže identifikovať potraviny ktoré vám spôsobujú zdravotné problémy. Tento test si môžete dať spraviť aj na špecializovanej klinike kde získate k testu aj konzultáciu s odborníkom.

Okrem väčšej finančnej náročnosti je potrebné za takýmto vyšetrením často krát aj vycestovať do vzdialenejších miest keďže je takýchto kliník menej. Test potravinovej intolerancie si môžete však spraviť aj sami doma. V oboch prípadoch sa síce nejedná o lacnú záležitosť, ale takýto test vám dokáže ušetriť veľa zdravotných problémov tým že vám objasní potraviny na ktoré ste intolerantný. Jedným z najlepších domácich testov na zistenie potravinovej intolerancie je test Food Detective. Výhodou tohto testu nieje len cena, ale aj čas za ktorý sa dozviete vaše výsledky. Výsledky viete už po 40 minútach. Food Detective dokáže otestovať až 59 druhov potravín, na ktoré je najčastejšie ľudský organizmus potravinovo intolerantný.  

 

Potraviny, ktoré Food Detective dokáže otestovať

  • Obilniny: pšenica, tvrdá pšenica, kukurica, ovos, ryža, raž, glutén (lepok)
  • Orechy a strukoviny: mandle, kešu oriešky, para orechy, vlašské orechy, píniové oriešky, kakaové zrná
  • Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľa, sója
  • Mäso: hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové
  • Ryby: riečne ryby (losos, pstruh), kôrovce (krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle), tuniak, ryby s bielym mäsom (treska, treska škvrnitá, platesa)
  • Zelenina: brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, paprika (červená, zelená, žltá), zemiaky, paradajky
  • Ovocie: jablká, čierne ríbezle, grepfruity, melóny (ananásový melón, vodný melón), olivy, pomaranče a citróny, jahody
  • Iné: vajcia (celé), kravské mlieko, cesnak, zázvor, hríby, čaj, kvasnice

*

test potravinovej intolerancie, potravinová intolerancia food-detective

*

Ako to funguje?

Zo špičky prsta odoberiete vzorku krvi, ktorú rozpustíte v roztoku priloženom v balení a necháte pôsobiť. Potom vďaka detekčného roztoku zistíte prítomnosť protilátok vášho tela, ktoré si organizmus vytvoril na jednu alebo viacero druhov potravín. Závisí to od počtu a výskytu modro-zafarbených bodov na reakčnej podložke. Nakoniec si porovnáte pomocou priloženej schémy, na ktorú potravinu reagovali Vaše protilátky pozitívne. Viac vám už môže napovedať originálne video od výrobcu Food Detective. Video je síce v angličtine ale je ľahko pochopiteľné. V krabičke Food Detective sa nachádza aj podrobný slovenský návod. **

*

Neberte intoleranciu na ľahkú váhu

Bolo by závažnou chybou považovať intoleranciu za niečo prirodzené. Potravinová intolerancia vám z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie či poškodiť jednotlivé orgány a ich správnu funkciu. Preto by ste intoleranciu nemali brať na ľahkú váhu.

Mám potravinovú intoleranciu a čo teraz?

Ak už máte prvú časť za sebou a v teste ste zistili, že ste intolerantný na určitú potravinu či skupinu potravín prichádza na rad zmena jedálneho lístka. Odborne sa hovorí o eliminačnej diéte, avšak pacienti na slovo diéta reagujú niekedy strachom. Boja sa že pri eliminačnej diéta budú hladovať čo nieje pravda.

Pri eliminačnej diéte ide o nahradenie indikovaných potravín. Teda potraviny na ktoré intolerantný je potrebné v jedálničku nahradiť takými na ktoré intolerantný nieste. Celá eliminačná diéta musí však musí brať ohľad na zabezpečenie potrebného nutričného príjmu jedinca. Plán stravovania si môžete po dôkladnom študovaní vytvoriť aj sami, no je možné požiadať aj výživového poradcu či nutričného špecialistu o vypracovanie špeciálneho jedálnička na mieru ktorý zohľadňuje vašu potravinovú intoleranciu.

Je možná prevencia?

Rajskou hudbou ktorá znie z každej strany a znie tiež pri potravinovej intolerancii je vyvážené pestré stravovanie s dôrazom na príjem vlákniny. Ďalšou prevenciou je eliminácia stresu. Do jedálnička by ste mali v rámci pestrosti zaradiť aj potraviny ktoré sú menej bežné. Klasické mlieko môžete striedať so sójovým, pohánkovým. Produkty z kravského mlieka ako syry môžete nahradiť aj produktami z ovčieho či kozieho mlieka a pod. V rámci prevencie netreba zabúdať na konzumáciu ovocia a vyváženého množstva zeleniny.

 

Potravinová intolerancia
5 (100%) 1 vote
2017-01-23T08:40:50+00:00 január 9th, 2016|Magazín|0 Comments

Leave A Comment