Ľanové semienka – pomoc pri chudnutí

Ľanové semienka – pomoc pri chudnutí

Ľanové semienka sú plodinou, ktorá sa pestovala už v Egypte pred 5 000 rokmi. Je plodom ľanu siateho, tiež nazývaného Linum usitatissimum, ktorý sa vyznačuje štíhlou dlhou stonkou s bledomodrými kvetmi. Semienka majú vajcovitý tvar a lesklú žltohnedú farbu. Poskytuje prírodné vlákno na výrobu textílii a technických tkanín, no pomáha aj pri mnohých problémoch a ochoreniach, ako je, zápcha, kožné ochorenia či, dokonca, rakovina.

Ľanové semienka sú zložené zo 42% tukov a 28% vlákniny. Sú bohaté na vitamíny A,B,C,D a E, no oproti ostatným potravinám nezaostávajú ani v obsahu minerálnych látok. Našli by sme tu minerály ako draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok, sodík, chróm a mnohé ďalšie. Najviac je tu zastúpený draslík (820mg na 100g) nasleduje fosfor so svojimi 655mg, horčíka by sme tu našli 400mg a vápnika 240mg na 100g.

Pomoc pre náš mozog

Zo 42% tukov je v ľanovom semienku 58% esenciálnych mastných kyselín. Tieto kyseliny tvoria viac ako polovicu mozgu každého človeka, bez nich by nemal šancu fungovať. Základnou stavebnou jednotkou mozgu je nervová bunka, teda neurón. Je to taká malinká metlička, skladajúca sa z výbežkov, vďaka ktorým sa jeden neurón napája na ďalší, ktorý sa zase rozvetvuje na spomínanú metličku. Na konci každého výbežku našej metličky sa nachádzajú, pre čo najlepšie zachytenie vzruchu, ešte ďalšie rozvetvenia, zvané sinapsy. Tieto rozvetvenia obsahujú chemické látky, neurotransmitery, ktoré sú zodpovedné za vedenie vzruchu medzi jednotlivými nervovými bunkami. Neurotransmitery sú tvorené esenciálnymi mastnými kyselinami a nato aby správne fungovali potrebujú ich neustály prísun.

Medzi esenciálne mastné kyseliny patrí omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Tieto kyseliny si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je, pre správnu funkciu mozgu a ostatných orgánov, dôležité prijímať ich v dostatočnej miere v našej strave. Ľanové semienka obsahujú 6 000mg na 100g omega-6 mastných kyselín a neuveriteľných 22 000mg na 100g omega-3 mastných kyselín.

ľanové semienka

*

Ľanové semienko ako súčasť výskumov

Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwing urobila v roku 1951 jeden z najvýznamnejších medicínskych objavov 20. storočia. Zistila totiž, že ľanové semienka pôsobia ako prevencia, ale tiež napomáhajú, liečbe rakoviny. Pri svojom výskume študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala rozdiely medzi krvným rozborom chorých a zdravých pacientov. Prišla na to, že pacienti trpiaci rakovinou majú nižší obsah omega-3 mastných kyselín ako pacienti, ktorí chorobou netrpeli.

Po tomto zistení začala Dr. Budwing hľadať najvhodnejšie zdroje týchto kyselín. Po niekoľkých pokusoch zistila, že najvhodnejším zdrojom je práve ľanové semienko. Dôležitým faktom tiež je, že omega-3 mastné kyseliny sú najlepšie vstrebateľné v kombinácii s bielkovinami (proteínmi). Táto kombinácia totižto umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, ktorý je potom telom lepšie absorbovaný. Z toho nám vyplýva, že najideálnejšie prijímanie ľanu a ľanového oleja je v kombinácii s plnotučnými mliečnymi produktmi, ako sú tvaroh, jogurty, syry,…

  • Neváhajte viac !

    Máte jedinečnú možnosť zmeniť svoj život. Schudnúť a zlepšiť svoj zdravotný stav. Prihláste sa na konzultáciu k svojmu výživovému poradcovi. Za 7,90 absolvujete merania na prístroji Tanita a získate jedálniček vypracovaný na mieru pre Vás.

Pomocník pre ženy

Ľanové semienko je mnohými odborníkmi odporúčané počas tehotenstva, najmä v treťom trimestri. Semienka totižto vytvárajú v pôrodných cestách hlien, ktorý môže prispieť k ľahšiemu pôrodu. Vo vyšších dávkach sa však odporúča konzumovať až po 35. týždni tehotenstva. Ľanové semienka obsahujú veľa fytoestrogénov, ktoré v tele pôsobia ako ľudský estrogén. Tento, ženský hormón je zodpovedný za množstvo procesov v ženskom tele, no jeho hladina prudko klesá počas menopauzy. Jeho nízka hladina je zodpovedná za priberanie, zmeny nálad a ďalšie príznaky spojené s prechodom.

*

Keď ľanové semienka pomáhajú

Odborníci odporúčajú denne skonzumovať dve čajové lyžičky tohto zlatého zázraku. Viete na čo všetko je dobrý?

  • Podporuje imunitu
  • Pomáha pri zápche ale pôsobí aj ako prvá pomoc pri zastavení hnačky, najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny
  • Čistí hrubé črevo a podporuje tvorbu črevnej mikroflóry– najviac škodlivých látok sa nachádza práve v hrubom čreve, ak sa nám podarí prečistiť hrubé črevo, zlepší sa naše trávenie a fungovanie celého tela.
  • Pomáha pri detoxikácii organizmu tým, že prečisťuje obličky a pečeň
  • Udržiava pevné cievy, čím pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri liečbe a prevencii cukrovky 2. typu
  • Zlepšuje priechodnosť pôrodných ciest a pomáha ženám v období menopauzy
  • Pôsobí ako prevencia rakoviny
  • Pomáha pri chudnutí
  • Lieči zápal dýchacích ciestpomáha pri dýchacích problémoch ako je astma či bronchitída
  • Zvyšuje hladinu serotonínu, čím uvoľňuje telo a zlepšuje náladu

*

Ako semienka užívať?

Ľanové semienka môžete užívať celé, mleté alebo vo forme za studena lisovaného oleja. Ich účinné látky sa nachádzajú nielen v šupke ale aj vnútri jednotlivých semienok. Preto je dôležité ich pred konzumáciou pomlieť, alebo ak ich konzumujete celé, poriadne požuť. V opačnom prípade iba prejdú, bezo zmeny, tráviacim traktom. Drvené semienka sa však veľmi rýchlo kazia, preto sa ich snažte konzumovať hneď po zomletí, najneskôr však do 24 hodín. Pomeliete ich najlepšie na kávovom alebo makovom mlynčeku, no nič nepokazíte ani kuchynským mixérom. Takto spracované semienka môžete pridávať do omáčok, polievok, jogurtov, kaší ale aj do cesta pri pečení. Tiež môžete využiť jeden z našich receptov.

*

ľanové semienka celé

*

Ľanový sliz

Je to to najjednoduchšie čo môžete s ľanovými semienkami urobiť. 2 polievkové lyžice semienok necháme pár hodín postáť v pohári vody. Vznikne želatínová tekutina, ktorú pijeme počas dňa alebo pridávame do jedál. Ľanový sliz po zjedení priľne na sliznicu žalúdka, čím žalúdok získava dostatok času na regeneráciu a lepšie bojuje proti rôznym ťažkostiam.

*

Odvar z ľanových semienok

3 polievkové lyžice ľanových semienok zalejeme 1 litrom vriacej vody, zakryjeme a necháme celú noc lúhovať. Ráno odvar scedíme a pijeme 3-4 krát denne po 1,5 dcl, vždy aspoň 30 minút pred jedlom. Odvar by mal pomôcť pri dlhotrvajúcom kašli, tráviacich problémoch, ale je aj účinným pomocníkom pri chudnutí. Celá kúra sa skladá z dvoch etáp. Počas prvej fázy odvar pijeme denne po dobu 10 dní a následne vo fáze druhej sa 10 dní sa odvar nepije. Tento postup môžete opakovať niekoľkokrát za sebou, kým neuvidíte požadované výsledky. Pri liečbe kašľa môžeme do odvaru pridať lyžičku medu.

O vedeckom objave Dr. Budwing ste si už mohli prečítať. Teraz vám ponúkneme dva recepty, ktoré môžete využiť nielen pri liečbe rakoviny.

*

Budwing zmes

Budeme potrebovať:

  • 6 polievkových lyžíc tvarohu alebo Cottage Cheese
  • 3 polievkové lyžice ľanového oleja
  • 2 polievkové lyžice pomletých ľanových semienok
  • Voliteľné prísady

V nádobe zmiešame tvaroh, s obsahom minimálne 10% tuku, alebo Cottage Cheese spolu s ľanovým olejom. Mixujeme asi jednu minútu a pridáme pomleté ľanové semienka. Zmiešame a pridáme voliteľné prísady. Tu si môžete pridať čokoľvek podľa chuti- kayanské korenie, škorica, orechy, ovocie, med, cesnak,… Jednotlivé prísady môžete kombinovať alebo postupne obmieňať.

*

Budwing majonéza

Potrebujeme:

  • 2 polievkové lyžice ľanového oleja
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 2 polievkové lyžice jogurtu
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy alebo jablčného octu
  • 1 kávovú lyžičku horčice
  • Čerstvé bylinky podľa chuti
  • Štipku soli

Ľanový olej zmiešame s mliekom a jogurtom, postupne primiešavame citrónovú šťavu, horčicu, bylinky a soľ. Podávame ako prílohu k mäsu alebo so zemiakovým šalátom.

 

Ľanové semienka – pomoc pri chudnutí
5 (100%) 1 vote
2017-01-23T08:40:53+00:00 november 25th, 2015|Magazín|0 Comments

Leave A Comment